Teknopedi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Nasıl Yapılır ?
  4. »
  5. Aktif Karbon Nedir & Nasıl Yapılır?

Aktif Karbon Nedir & Nasıl Yapılır?

Hüseyin Adak Hüseyin Adak -
0

Aktif Karbon Nedir?

Aktif karbon nasıl yapılır sorusu yaygın kullanımı nedeniyle merak edilen noktalar arasında bulunur. Azot, sülfür ve oksijen gibi çeşitli elementleri içeren aktif karbon geniş iç yapısıyla karbon absorbanlarını tanımlamak için kullanılır. Geniş yüzey alanlarına sahip ve tutunma özellikleri bulunan bir malzeme olarak tanımlanabilir. Birçok önemli kullanım alanı bulunmaktadır.
Aktif karbonun farklı çeşitleri vardır ve her biri farklı özellikler gösterir. Granül, toz ve silindirik formlarda üretilebilirler. Aynı zamanda siyah renkli organik bir madde olduğu söylenebilir. Hazırlanma sürecinde de ortalama olarak 2000 dereceye kadar ısıtılabilir. Isıtılan malzeme daha sonra yüksek basınca maruz bırakılarak gözenekli hale getirilmesi sağlanır. Kişisel bakım ürünlerinden temizlik malzemelerine kadar çok geniş bir alanda kullanılabilirler.

Aktif Karbon Nasıl Yapılabilir?

Aktif karbon nasıl yapılır sorusuna yanıt vermek gerekir ise belirli adımları sıralamak gerekir. En önemli adımlar arasında şunlar yer alır:

  • Bitkisel kökenli malzemelerden yapıldığı için ilk olarak malzeme seçimine bakmak gerekir.
  • Malzemelerin yüksek sıcaklarda karbonlaştırılma aşaması tamamlanır. Karbonizasyon süreci 600 ile 900 derece sıcaklıklar arasında gerçekleşir.
  • Karbonizasyon sonrasında karbon malzeme aktive edilmektedir.
  • Daha sonraki adımda ise yıkama ve temizleme yapılmalıdır.
  • Sonraki işlemde kurutma gerçekleştirilir. Uygun nem içeriğine sahip olacak şekilde kurutulması önemlidir.

Bu adımlar üretim süreci ve uygulamanın türüne göre gerçekleştirilmektedir.

Aktif Karbonun Çeşitleri Neler?

Günümüzde oldukça fazla kullanım alanına sahip olan aktif karbonun farklı çeşitleri bulunur. En bilinen aktif karbon çeşitleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Kömür bazlı aktif karbon: Bu aktif karbonun adaptasyon süreci oldukça yüksek olduğundan fizikokimyasal alanda çok sık kullanılır. Çözülmemiş olan kirliliklerin sudan uzaklaştırılmasında çok etkilidir.
  • Odun bazlı aktif karbon: Öne çıkan diğer seçeneklerden birisi de odun bazlı aktif karbonlardır. Kimyasal aktivasyon yöntemi ile üretilir. Su içerisinde hem koku hem de renk yayan bileşikleri tutmaya yarar.
  • Hindistan cevizi kabuğu bazlı aktif karbon: Absorbsiyon kapasitesi en yüksek olan türlerdendir. Fizikokimyasal arıtmada aktif olarak kullanılan aktif karbondur

Bunlar içerisinden kullanım alanlarına göre seçimler yapılabilir. Bununla birlikte aktif karbon nasıl yapılır ve nasıl kullanılır sorularına da yanıt bulmak gerekir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir