Teknopedi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bilgi
  4. »
  5. Eleştirel Okuma Nedir? Stratejileri Nelerdir?

Eleştirel Okuma Nedir? Stratejileri Nelerdir?

Hüseyin Adak Hüseyin Adak -
0

Eleştirel okuma nasıl yapılır sorusu daha bilinçli okuma gerçekleştirmek isteyen kişilerin yanıtını merak ettiği bir konudur. Kişiler eleştirel okuma yaparak okuduklarını sorgulama imkanı bulabilirler. Okunan herhangi bir metin üzerinde düşünmek hem doğruları hem de yanlışları daha net görmek için önemlidir. Bununla birlikte eleştirel okuma yaparken belirli yöntemleri kullanmak gerekir.
Kişiler eleştirel okuma yaparken yalnızca metin yüzeyine odaklanmak yerine aynı zamanda altta yatan tüm mesajlara da değinmelidir. Önyargılar, değerler ve tüm ideolojiler bu aşamada odaklanılması gereken noktalar arasında bulunur. Eleştirel okumayı gerçekleştiren bireyler metinleri daha derinlemesine anlayarak değerlendirme yapabilme şansına sahip olur.

Eleştirel Okuma Stratejileri Nelerdir?

Eleştirel okuma nasıl yapılır konusunu araştıran bireylerin bu aşamada sormaları gereken birkaç soru vardır. Bu soruların yanıtlarını bilmek eleştirel okumayı gerçekleştirmek için önem arz eden konular arasında yer alır. Tartışılan konunun ne olduğu, bu konuyu anlatan yazarın ulaştığı sonucun ne olduğu, yazarın inanmasına neden olan sebepler gibi konular okuyucuyu da ilgilendirmelidir. Okuma sırasında şu stratejileri kullanabilirsiniz:

  • Metni dikkatli bir şekilde okumak ve anlamak eleştirel okuma yaparken son derece önemlidir. Temel bilgiler ve ana fikirler bu süreçte oldukça büyük öneme sahiptir.
  • Metni analiz etme aşamasında mutlaka metin dilini, özelliklerini ve tüm argümanları incelemek gerekir. Bu bilgileri kanıtlayan ve destekleyen yan bilgilere bakmak önemlidir.
  • Metnin yazıldığı tarih ve kültürel bağlamı dikkate almak yine dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunur.
  • Metinde bulunan önyargı ve varsayımları dikkate almak gerekir. Yazarın görüşleri ve hayata baktığı perspektif önemlidir.
  • Metinde anlatılanları yalnızca tek bir bakış açısı ile değerlendirmek yerine karşıt fikirlere de önem vermek gerekir.

Bunların yanında yorum ve eleştirileri de dikkate almak eleştirel okuma stratejileri arasında yer alır. Güçlü ve zayıf yönleri bu şekilde daha iyi tespit etmek mümkün olabilir.

Eleştirel Okumanın Özellikleri

Eleştirel okuma kişiyi sorgulamaya teşvik eder. Aynı zamanda analitik düşünme becerisini artıran unsurlardan biridir. Çoklu bir perspektif sunarak kişinin farklı bakış açısına sahip olmasına yardımcı olur. Eleştirel okuma nasıl yapılır konusunu araştıran kişiler için kritik değerlendirme önemlidir. Metnin güçlü ve zayıf yönlerini görebilmelerine olanak tanır.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir