Teknopedi

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Otomobil
  4. »
  5. Arabanızın Frenlerinin Gıcırdamasının 4 Nedeni ve Nasıl Durdurulacağı

Arabanızın Frenlerinin Gıcırdamasının 4 Nedeni ve Nasıl Durdurulacağı

Hüseyin Adak Hüseyin Adak -
0

Arabalara aşina değilseniz, gıcırdayan frenlerin yaşlanan aracınızın normal bir parçası olduğunu düşünebilirsiniz. Belki biraz WD-40 ile veya arabayı bir veya iki gün yalnız bırakırsanız gürültülü, sinir bozucu fren sesi kesilebilir. Nem ve hava durumu gibi bazı değişken koşullar gıcırdamaya neden olsa da, bu kadar gürültülü olmalarının nedenlerinin çoğu, sesin durmasını istiyorsanız ele almanız gereken faktörlerdir.
Frenlerini yeni değiştirip hala gıcırdadığını fark edenler için buradaki ipuçları sizin için geçerli değil. Frenlerinizin alışması gerekiyor çünkü henüz yeniler. Onlarla birlikte yola devam edin ve endişelenmeyin. Yepyeni katman aşındığında sesin durması gerekir. Ancak ses eskimiş frenlerden kaynaklanıyorsa aşağıdaki ipuçlarına başvurmak isteyebilirsiniz.

Sürekli fren sesi, fren balatalarınızın aşındığının veya balata ile rotor arasına pislik sıkıştığının sinyali olabilir. Bu bileşenlerin incelenmesi çok önemlidir çünkü sorunun göz ardı edilmesi yalnızca frenlerde değil, aracın genel güvenliğinde de daha ciddi hasara yol açabilir. Düzenli bakım kontrolleri bu sorunların artmasını engelleyerek aracınızın yolda güvenli ve sağlam kalmasını sağlayabilir.

Fren balatalarınız aşınmış

Her kullanımda, bir kağıt parçası üzerinde silgi kullanmaya benzer şekilde, fren balatalarınızın üzerindeki malzeme aşınır. Frenler, fren balatalarını tekerlek rotorlarınıza sıkıştırarak çalışır ve sürtünme malzemesi, aracı durdurmak için rotorlara sürtünür. Bu süreçten kaynaklanan sürtünme aracın durmasına neden olur.

Mühendisler araçlar için fren balataları tasarlarken birçok kişinin fren balatalarının nasıl aşındığını anlamayacağını biliyorlar. Bunun dışında çoğu sürücünün, lastiklerini söküp frenlere bakarak fren balatalarındaki sürtünme malzemesini izlemeyi sakınca olarak göreceğini biliyorlar. Yani yaptıkları şey, fren balatasının üzerine, rotorla temas ettiğinde yüksek bir cızırtı sesi çıkaran bir metal aşınma göstergesi yerleştirmek. Frenlerinizden bu yüksek sesi duymak, fren balatalarınızın yaklaşık %15 veya daha az ömrünün kaldığı anlamına gelir ve onları en kısa zamanda değiştirmeniz gerekir. Frenlerinizin değiştirilmesi gerektiğine dair başka işaretler de var , ancak bu, araç modelleri arasında açık ara en güvenilir olanıdır.

Fren balatalarınızı değiştirirken ön balataların arka balatalara göre daha hızlı aşındığını unutmayın. Öndeki fren balataları, frenleme sırasında aracın yükünün ve ağırlığının çoğunu üstlenir. Yani dördünü de değiştirmeniz gerekmeyebilir. Artık bildiğinize göre, belki bu sizi fren balatalarınızı kendiniz değiştirmeyi öğrenmeniz konusunda cesaretlendirebilir .

Düşük kaliteli fren balataları kullanıyorsunuz

Düşük kaliteli fren balatalarından kaynaklanan gürültü sorunu iki yüzlüdür. Bir yandan, ucuz fren balataları kullanmak, bunların yeni tutma klipsleriyle birlikte gelmeyeceği anlamına gelir, bu da klipsleri değiştirmeyeceğiniz anlamına gelir ve tutma klipsleri titreşimi azaltmaya yardımcı olduğundan frenlerinizde gürültüye neden olur. İkinci sorun ise ucuz fren balatalarının kötü tasarlanmış olması ve fren balatası malzemesinin düzgün olmamasıdır.

Fren balatası malzemesi düzgün olmayan bir malzemeye sahip olduğunda, bu, rotorlarla eşit olmayan bir şekilde temas edeceği ve eşit olmayan bir şekilde yıpranacağı (çarpılma olarak da bilinir) anlamına gelir. Kendiliğinden, çarpık rotorlar gıcırdıyor, ancak eğrilme, rotor ile fren balataları arasında kir ve döküntülerin tutunabileceği ve arabanıza fren uyguladığınızda duyduğunuz tüm gürültüye katkıda bulunabileceği “boşluklara” neden olabilir.

Ek olarak, düşük kaliteli fren balataları genellikle yüksek kaliteli seçeneklerde bulunan ileri mühendislik ve malzemelerden yoksundur; bu da daha hızlı bozulmaya ve stres altında performansın düşmesine neden olabilir. Frenleme sırasında oluşan yüksek sıcaklıklar, kalitesiz fren balatalarının daha çabuk bozulmasına, frenleme verimliliğinin azalmasına ve durma mesafelerinin artmasına neden olabilir. Bu, gürültüye ve eşit olmayan aşınma sorunlarına katkıda bulunur ve önemli bir güvenlik riski oluşturur. Ucuz fren balataları , fren balatalarını ne sıklıkta değiştirmeniz gerektiğini kesinlikle artıracaktır ; bu, aşınma göstergelerini daha hızlı duyma olasılığınız daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Fren sisteminizde zayıf yağlama var

İnsanlar genellikle fren balatalarını değiştirirken, fren kaliperlerinin ve çevresinin düzgün çalışması için iyi yağlanması gereken hareketli parçalar barındırdığını unuturlar. Frenlerinize ve rotorlarınıza WD-40 gibi çok amaçlı bir yağlayıcı püskürtmeniz gerektiğini söylemiyoruz . Bunun yerine, frenler için tasarlanmış ve belirli bir şekilde uygulanması gereken özel yağlayıcılardan bahsediyoruz. Bu bileşenlerin yağlanması, daha iyi hareket etmelerine yardımcı olacak ve duyduğunuz gıcırtı sesini azaltacaktır.

Genel olarak frenlerin yağlanması gereken kısımları kaliper kızakları, pimler, burçlar ve kaliperin fren balatasıyla birleşen kısmıdır; fren balatasının rotora temas eden tarafına herhangi bir yağlayıcı sürmeyin. Ancak, frenleriniz için en iyi yağ türünün hangisi olduğu ve bunun nasıl yapılacağı gibi önemli ayrıntıları öğrenmek için aracınızın kullanım kılavuzuna başvurmalısınız.

Yetersiz yağlama, kaliperlerinizin sıkışıp kalması ve fren balatalarınızın rotorlarınızla sürekli temas halinde kalmasına neden olması anlamına gelebilir. Bu sadece frenlerinizi daha hızlı aşındırmakla kalmaz, aynı zamanda frenlerinizi hiç kullanmadığınızda bile gürültüye neden olabilir. Titreşimleri ve frenlerinize basarken pas benzeri cızırdayan bir ses duyma olasılığını azaltmak için diğer tüm parçaları yağlı tutun.

Frenlerinizde biraz nem olabilir

Her sabah garaj yolundan çıktığınızda frenlerinizin gıcırdadığını ama sesin kısa süre sonra kesildiğini mi fark ediyorsunuz? Bu tamamen normaldir ve yoğunlaşma nedeniyle olur. Aracınızı dışarıda park ettiğinizde oluşan nem, fren rotorlarında pas ve korozyona neden olabilir.

Araç özellikle açık havada nemli veya ıslak koşullarda park edildiğinde rotor yüzeyinde ince bir pas tabakası oluşabilir. Bir dahaki sefere frene basıldığında, fren balataları pasa sürtünerek bir gıcırtı sesine neden olur. Gece boyunca veya yağmurdan sonra oluşan yoğunlaşma nedeniyle bu durum sabahları daha sık görülür. Pas tabakası birkaç fren uygulamasından sonra kaybolsa da, var olduğu süre boyunca gıcırtı seslerine neden olabilir. Bunu durdurmanın en iyi yolu arabanızı bir garaja veya hava koşullarına maruz kalmayacağı bir yere park etmektir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir